"Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία"
Του Μαρίνου Παττακού
Επανήλθε στην επικαιρότητα για μια ακόμη φορά το νόημα του γνωστού διαχρονικού Ελληνογαλλικού συνθήματος ,Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στην οποία επιβεβαιώθηκε στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, από την συνεχιζόμενη επιθετική πολεμική τακτική του Ταγίπ Ερντογάν, της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
Εύλογα γεννάται το ερώτημα ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα της γείτονας χώρας, μετά την παρατεταμένη εμπρηστική ρητορική , 9 μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και στην Ελλάδα.
Πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές δηλώνουν ότι δεν αποκλείεται επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης στο ανατολικό Αιγαίο και σκλήρυνση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ελλάδα και στην Δύση, υπολογίζοντας προφανώς στην εκδηλωθείσα << στροφή >> της προς την ορατή διαμορφωθείσα συμμαχία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Θεωρητικά, νομικά και πολιτικά σε μεγάλο βαθμό Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας, όμως ακραία τα ρητορικά σχήματα που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος και μερίδα της τούρκικης αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, είναι λογικό να προβληματίζουν όλους για το ποιοι κρύβονται πίσω τους και τι επιδιώκουν ειδικά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Δύσης και του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, απεναντίας οι Η.Π.Α και η Ευρώπη συμπεριφέρονται αρκετά υποχωρητικά απέναντί της.
Είναι βέβαιο ότι η Ατλαντική Συμμαχία γνωρίζει πολύ καλά τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η Τουρκία την τρέχουσα χρονική περίοδο, που θεωρείται κρίσιμη λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο του ρωσσοουκρανικού πολέμου και τον Τούρκο πρόεδρο να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση του ρόλου του σε όλα τα επίπεδα.
Δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι ο ΄Ερντογάν συνεχίζει και επιταχύνει την προκλητική επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι είναι εκλογικά χαμένος στις επόμενες προεδρικές εκλογές .
Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία φαίνονται αδύναμοι να τον αντιμετωπίσουν, ενώ σχεδόν ταυτίζονται με την εχθρική πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα, επιρρεπείς και εκείνοι με τον νησιωτικό αναθεωρητισμό.
Γι’ αυτό επιβάλλεται η Ελλάδα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της με απόλυτη σοβαρότητα, μεθοδικότητα και να ολοκληρώσει το γρηγορότερο το αμυντικό εξοπλιστικό της πρόγραμμα.
Αυτό είναι που οι Τούρκοι φοβούνται και γι’ αυτό <<τρελαίνεται>> ο Ερντογάν βλέποντας την τεράστια αμυντική προσπάθεια των εξοπλισμών που θωρακίζουν την Ελλάδα, η οποία μετά την ολοκλήρωση της καθιστά την Τουρκία ανήμπορη να αντιδράσει.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας έχει για την Ελλάδα η επιτυχημένη μέχρι σήμερα εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την συνεχή ενημέρωση εταίρων και συμμάχων για τα εθνικά δίκαια της χώρας.
Σε αυτά το πλαίσια πραγματοποιήθηκε η προαναφερθείσα συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι.
Την κρίσιμη αυτή περίοδο για την χώρα ήταν ξεκάθαρα τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν προς την Τουρκία.
Πλήρη στήριξη από τη Γαλλία στα Ελληνοτουρκικά προβλήματα ήταν η δήλωση του Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ εύστοχη και αποστομωτική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη , που είπε :
<<Περιμένουμε όσους απειλούν ότι θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του>>.