Δύο κατώτατους μισθούς «μέσα» μπαίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Οι ετήσιοι λογαριασμοί ρεύματος κοστίζουν στους Έλληνες εργαζόμενους σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτατους μισθούς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Η Ελλάδα, μαζί με την Εσθονία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΣΕΣ, είναι οι χώρες οι οποίες οι εργαζόμενοι, μετά την Τσεχία, χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας, για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

«Ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC)» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΣΕΕ.

Και προσθέτει: «Περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής και τώρα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό έχει κάνει τους εργαζόμενους που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό σε 16 κράτη-μέλη της ΕΕ να χρειάζεται να βάλουν στην άκρη το ποσό ενός μηνιαίου μισθού ή και περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα και τη θέρμανση στο σπίτι. Το 2021, αυτό συνέβαινε σε οκτώ κράτη-μέλη».

«Ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες: Ελλάδα (+36), Εσθονία (+26), Κάτω Χώρες (+20), Τσεχία (+17), Λετονία (+16). Σε τέσσερις χώρες -τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία- ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον μέσο μισθό» υπογραμμίζεται επίσης.

Κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου οι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας κοστίζουν έναν μηνιαίο μισθό ή περισσότερο για εργαζόμενους με κατώτατο μισθό (Όλα τα στοιχεία σε εθνικά νομίσματα)

Ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με τις μέσες αποδοχές σε όλα τα κράτη-μέλη με διαθέσιμα στοιχεία (Όλα τα στοιχεία σε εθνικά νομίσματα)

pinakas
Περισσότερες Ειδήσεις