«Απλή αναλογική και απλή λογική»
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα, η έναρξη της μεγαλύτερης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, πάνω από 200 ημέρες μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο 2023.
Αυτό συζητείται ως το πιθανότερο σενάριο να στηθούν οι κάλπες με απλή αναλογική τον Απρίλιο και οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, το Μάιο το αργότερο τον Ιούνιο.
Στη σημερινή Ελλάδα που η πορεία της οικονομίας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου και της άρσης των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, μια άλλη παγκόσμια κρίση η ενεργειακή, ήρθε να πλήξει οικονομικά τους ταλαιπωρημένους Έλληνες.
Από το κακό στο χειρότερο πάει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να διαχειριστεί, να δώσει λύσεις και απαντήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που άρχισε. Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται να βγει «λευκός καπνός» με την απλή αναλογική όπως όλοι αναγνωρίζουν και η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία τουλάχιστον για δυο μήνες.
Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης το όριο για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης κυμαινόταν από 35% μέχρι 39%. Μόνο δυο φορές στην Ελλάδα ανέβηκε ο πήχης στο 47% στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 από το ΠΑΣΟΚ και στις επικείμενες εκλογές τώρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δυο περιπτώσεις για τους ίδιους ακριβώς λόγους εξυπηρέτησης εκλογικών σκοπιμοτήτων, επιχειρήθηκε να μπουν εμπόδια στην επερχόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και στις δυο περιπτώσεις οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν την επερχόμενη κατάρρευσή τους και πόνταραν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη εξήγηση αφού με ενισχυμένη αναλογική είχαν έρθει στην εξουσία.
Με τα σημερινά δεδομένα οι πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν κυβέρνηση στη χώρα. Θα υπάρξουν όμως αρνητικές συνέπειες για αυτήν αφού θα προκύψει μια δίμηνη αχρείαστη περιπέτεια ακυβερνησίας σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα που δίνουν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, γιατί όσες φορές στη μνημονιακή περίοδο σχηματίστηκε πολυκομματική συγκυβέρνηση, περισσότερα μνημόνια υπογράφηκαν και τίποτα παραπάνω προς το καλύτερο δεν κέρδισε η χώρα. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η κανονικότητα μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας, βλάπτει όμως σοβαρά την Αριστερά που αναζητά αναταραχή ποντάροντας στην οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα από τους απλούς πολίτες είναι ότι αφού δεν πρόκειται να δώσει κυβέρνηση η απλή αναλογική, γιατί να μην πάμε κατευθείαν στην ενισχυμένη; Αυτή η πρόταση είναι συμφέρουσα για τη χώρα και τους πολίτες, όμως δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθεί ούτε να υλοποιηθεί, γιατί απλούστατα το κοινωνικό πολιτικό ρεύμα που έχει διαμορφωθεί είναι ξεκάθαρο, το λένε ακόμη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν σημαντικό σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ίσως αυτές οι ιδέες της πολιτικής συναίνεσης να γίνουν αργότερα σε μια άλλη εποχή ή σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Ίσως αργότερα στην Ελλάδα να επικρατήσει η πολιτική λογική και τα αυτονόητα να γίνονται πράξη χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδεοληψίες, ταμπού και προκαταλήψεις.
Γιατί τελικά το πρόβλημα δεν είναι η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απλή λογική που καταψηφίζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα.
Ηράκλειο 05/09/2022
Μαρίνος Παττακός