Δείτε τις πυρκαγιές του 2021 σε animation από δορυφόρο (vid)
Δείτε τις πυρκαγιές του 2021 σε animation από δορυφόρο (vid)

Δείτε τις πυρκαγιές του 2021 σε animation από δορυφόρο (vid)

NASA: Παρακολούθηση των πυρκαγιών του 2021 από το δορυφορικό όργανο VIIRS

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται οι ενεργές πυρκαγιές όπως παρατηρήθηκαν από το όργανο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Η κλίμακα μέτρησης της έντασης των ενεργών πυρκαγιων αναφέρεται στην ισχύ της ακτινοβολίας FRP (Fire Radiative Power), η οποία ένα μέτρο της παραγωγής θερμότητας από μια πυρκαγιά και σχετίζεται με το πόσο γρήγορα καταναλώνεται η καύσιμη ύλη. Στην οπτικοποίηση χρησιμοποιείται ο κινούμενος μέσος όρος τριών ημερών, της μετρούμενης ισχύος ακτινοβολίας πυρκαγιάς (FRP) για την απεικόνιση της θερμικής ανωμαλίας.

Το όργανο VIIRS φέρουν οι δορυφόροι πολικής τροχιάς Suomi-NPP και NOAA-20. Τα όργανα σε δορυφόρους πολικής τροχιάς παρατηρούν συνήθως μια πυρκαγιά σε μια δεδομένη τοποθεσία μερικές φορές την ημέρα, καθώς περιστρέφονται γύρω από τη Γη από πόλο σε πόλο. Το VIIRS ανιχνεύει τα ίχνη των πυρκαγιών σε ανάλυση 375 μέτρων ανά εικονοστοιχείο (pixel), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ανιχνεύσει μικρότερες, χαμηλότερης θερμοκρασίας πυρκαγιές σε σχέση με άλλα δορυφορικά όργανα.

Οι παρατηρήσεις του VIIRS είναι περίπου τρεις φορές πιο λεπτομερείς από αυτές του οργάνου MODIS, για παράδειγμα. Το VIIRS παρέχει επίσης δυνατότητες ανίχνευσης πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετρώντας το ορατό φως χαμηλής έντασης που εκπέμπεται από μικρές και νεοεμφανιζόμενες πυρκαγιές.

Πηγή: NASA's Scientific Visualization Studio & meteo.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κύριες Ειδήσεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις