Realtors Kreta
Realtors Kreta

Ευλογιά των πιθήκων: Την Τρίτη φτάνουν στη χώρα τα πρώτα εμβόλια – Ποιους αφορούν

Την πρώτη παρτίδα εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων παραλαμβάνει η χώρα μας την ερχόμενη Τρίτη, 16 Αυγούστου και θα αφορά συνολικά 2.800 δόσεις.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τα εμβόλια που έρχονται στη χώρα μας δεν απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό αλλά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και σε στενές επαφές των κρουσμάτων.

Στις 22 Ιουλίου, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην υδρόγειο.

Την ίδια περίοδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε, ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

48 κρούσματα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής καταγράφονται 48 επιβεβαιωμένα κρούσματα (έως 11 Αυγούστου) της ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, εκ των οποίων οι 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα προς ώρας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά ειδικά αν επισκέπτονται περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, γενικότερα λόγω διακοπών και την υψηλή κινητικότητα πληθυσμού, θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πρωτοσέλιδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις